augusztus 24.
2020
Első bejegyzés, semmi megbánás

Minél többet gondolkodtam a kezdő bejegyzésen, annál nyögvenyelősebben jelentek meg előttem a leírandó gondolatok. Az első bejegyzést szerettem volna nagy gonddal kifaragni a kiinduló alap formából, viszont a kétség eltompította a rendelkezésre álló eszközeimet. Megálltam egy pillanatra, ás átgondoltam a szándékaimat. Kétségnek nincs helye, a szavak önmaguk helyett fognak beszélni. Úgyhogy röviden elmagyarázom, mit is keresek itt, az internet eme szegletében.

Számos weboldalt vezettem már személyes, portálépítős, és hírességgel foglalkozó témákban. Azok az a korszak véget ért, és hosszabb időre abbahagytam a rendszeres szerkesztést. Viszont minél tovább tartottam magam távol a webes világtól, annál jobban kezdtem érezni a hiánya által keletkezett űrt magamban. A Space Mirager gondolata formálódott meg agytekervényeimben, és szerettem volna visszatérni az érterbe.

Ez volt az a pont, ahol megjelent a K betűs kétség. Minden próbálkozásomhoz odafurakodott, és olyan kérdéseket suttogott a fülembe, mint hogy “mi van, ha az egész értelmetlen lesz?” vagy “mi van akkor, ha már nem tudom ugyanúgy csinálni, mint régen?”. Sok minden változott azóta, hogy abbahagytam az egészet, főleg én, és az időbeosztásom. Amint ezek a kérdések felmerültek bennem, eszembe jutott az is, amit egyszer valakinek tanácsként adtam. Nem én vagyok az első ember, akihez tanácsért menne bárki, viszont ez olyasmi volt, amin már túl sok ideje rágódtam én is. Már nem vagyok ugyanaz az ember, aki akkor voltam, ez azt jelenti, hogy nem is tudnám ugyanúgy csinálni. Meg kell találnom azt a módot, ahogy jelenleg tudnám művelni a szerkesztést. Erre pedig egyedül úgy leszek képes, ha nekikezdek. Szóval itt van ez a bejegyzés, ez lesz az élő példa rá, hogy elkezdtem csinálni.

Természetesen biztosan fogok hibákat elkövetni az út során, amit később megbánok, esetleg nem leszek elégedett saját magammal, hiszen lássuk be, mindig is kritikusan álltam hozzá a saját munkáimhoz. El kell fogadnom, hogy a legrosszabb dolog az lenne, ha nem csinálnék semmit. Csak az nem ront el semmit, aki nem is kezd bele semmibe.

Szóval ez vagyok én, amint belekezdek valami újba a Space Mirager nevezetű grafikai alaptémájú blogomon. Célom, hogy megoszthassam saját munkáimat, elmeséljem, mégis miféle indíttatásból készültek, ezzel egy kicsit megosztva magamból azzal az egy-két emberrel, aki esetleg ide fog tévedni, hogy elolvassa. Ha te egy vagy ezek közül az emberek közül, akkor üdvözöllek itt, nálam! Fáradj is beljebb, és ülj le erre a kanapéra, helyezd kényelembe magad, én pedig máris hozok neked egy frissítőt, esetleg egy bögre teát az általam megosztandó olvasnivaló mellé.

Mit fogsz  találni oldalamon?

Mint azt az előbb is említettem, szeretném személyes hangvétellel vezetni az oldalamat, és főleg saját munkáimról, valamint készítésük hátteréről írni. Viszont ez nem foglalja teljesen össze a céljaimat. Lesz szó bármiről, ami csak megmozgatja a fantáziámat: művészetről, zenéről, filmekről és tévé sorozatokról, utazásaimról, vagy bármi másról, ami csak a grafikázással és szerkesztéssel kapcsolatos lehet. Aki esetleg ismeri a munkásságomat régebbről, annak megsúgom, hogy esetleg előfordulhatnak tutorialok is néha napján (de ezek már nem az oldal alapját fogják képezni, nem lesznek teljes témákat átölelő leírás sorozatok), ezek apró tippek és trükkök lesznek. Az oldal kezdő szakaszát kísérleti jellegűnek szánom, egy fajta szárny próbálgatásnak, mely során igyekszem megtalálni az új hangomat. Remélem, velem tartotok ezen út során.

Ezek vagyunk mi

A Space Mirager egy fajta délibábos visszatükrözése lesz mindannak, ami én vagyok, és ami engem érdekel. Az oldal nevét is ez alapján választottam ki. A délibábok nem valósak, így valószínűleg az a kép sem lesz teljesen az, amit sikerül megmutatnom nektek a saját szemléletmódomról. Ha belegondolunk, amit a képernyőn látunk, az sem a valóságot tükrözi vissza. Hiszen a valóságban minden, ami tláthatunk ezen ablakon keresztül, az csak 1-esek és 0-ák sorozata.

Szerkesztői névként mostantól a sajátomat fogom használni, mivel többé nem látom értelmét egy álnév mögé bújni. Ha önmagamat akarom adni, akkor ahhoz a saját nevem is hozzátartozik. Bianka vagyok, az oldalon is így tudtok majd szólítani. Egyébként egy Veszprémben élő, ’95-ös születésű grafikus designer vagyok, aki mindenféle irányára nyitott ennek a területnek, legyen az weboldal tervezés, illusztráció, nyomtatványtervezés, branding, animáció, vagy 3D-s tervezés. Remélem, ugyanígy ki fogok tudni térni ezek mindegyikére az oldal felületén keresztül egy vagy több bejegyzésben.

Az oldalam első megjelenéseként valami végtelenül egyszerű, Tumblr stílusú felületet szerettem volna megalkotni, ahol a bejegyzések kis kártyácskái nagyban hozzájárulnak az oldal összképéhez, és az egész teljesen tartalom orientált. Mostanában nagyon megtetszett ez a lekerített sarkú, drop shadow-s stílus, és szerintem modern, friss érzést kelt velük az oldal, ez a halvány, levendula szín pedig számomra különösen barátságos tulajdonságokkal ruházza fel az oldalt. Mellékesen megjegyezném, hogy ez előtt a lilás külső előtt legalább 2 másik verzió került a kukába, amit reményeim szerint soha senki nem fog látni.

Ezzel a külsővel egy fajta branding szerűséget szerettem volna adni a Space Miragernek – teljesen mégsem nevezném annak, hiszen nem szeretnék leragadni egy logó vagy színösszeállítás mellett, viszont arra az időre, amíg ez a külső fogja uralni az oldalt, addig ezt fogom használni. Az oldal nevénél megmaradva világűrös elemekkel szerettem volna ellátni a designt, innen ered az égitestek, a hold és a csillagok használata. Ugyanezek az elemek visszaköszönnek a közösségi média felületeken is borító- és profilképként. A felhasznált illusztrációkat még májusban készítettem, akkor ihletett meg a világűrös téma, végül pedig ezek inspirálták a weboldal megjelenését is, igaz egy kicsit sejtelmesebben. Szerettem volna egy fajta misztikus, rejtélyes hatást elérni velük, amilyen maga a világűr is. Remélem, hogy nektek is átjön ezen elemek ereje, hiszen egy darabig ezzel a brandinggel fog futni az oldal. Nem szeretném hamar lecserélni, hiszen elkészíteni is tovább tartott a vártnál. Alább megtekinthetitek teljes méretben az illusztrációkat a képekre kattintva.

Kövesd az oldalt máshol is

Végül, de nem utolsó sorban szeretnék említést tenni a Space Mirager elérhetőségeiről is. A fő felület mindig is a weboldal lesz, hiszen itt mindent sokkal részletesebben, nem mellékesen időtállóbban tudok kifejteni egy-egy bejegyzésben, viszont emelett természetesen Facebookon és Instagramon is aktív leszek a Space Mirager név alatt. A linkeket kicsit lejjebb meg is találjátok. Üzenni mindkét felületen tudtok majd nekem, emellett email küldésre is van lehetőségetek, ezen az email címen bármikor elérhettek, de ha jobban tetszik, akkor a Contact menüpont alatt egy kapcsolati űrlap kitöltésével is felkereshettek engem. Az egyes bejegyzések alatt van hozzászólási lehetőség, ha valamilyen témához szívesen hozzászólnátok, abban az esetben ne féljetek kifejteni a véleményeteket.

Space Mirager az internet egyéb felületein:

Ennyi lenne az Első bejegyzés. Nincs megbánás. Szívesen viszont látlak benneteket a második bejegyzés alkalmával, üdvözöllek benneteket a Space Mirageren!

Hozzászólás részleg
Avatar
2020 / 08 / 24, 22:38

Örülök, hogy visszatértél. Már nagyon vártam. Csudiszép itt minden! 🙂 Jövök még később is látogatóba 😉

Bianka
2020 / 08 / 24, 23:57

Szia Chloe! Köszi, hogy benéztél hozzám! 😊 A hozzászólásodnak mindig örülök ☺️

Avatar
2020 / 08 / 25, 16:33

Helló 🙂 Örülök nagyon, hogy visszatértél 🙂 Szép minden mint mindig is 🙂 Jövök rendszeresen majd :*

Bianka
2020 / 08 / 25, 19:03

Szia Nóra! Örülök, hogy ismét idetaláltál hozzám 🙂 Köszi a kedves szavakat!

Avatar
2020 / 08 / 31, 22:52

Szia! Már nagyon vártam, hogy újra aktív legyél az oldalon! Sok sikert kivánok és biztosan jövök még vissza! 😀

Bianka
2020 / 09 / 01, 00:07

Szia Lina! Örülök, hogy te is idetévedtél, és hogy hagytál nyomot magad után. Várlak vissza 🙂

Hozzászólás írása