augusztus 30.
2020
Pinterest idézetek újratervezése

A legtöbben ismerjük a Pinterest nevezetű képmegosztó oldalt, ahol szó szerint bármilyen témában találhatunk inspirációs képeket. Nekem az egyik kedvenc felületem pontosan ebből a célból, hiszen elég széles képszelecióval rendelkezik, az oldal algoritmusa pedig igyekszik aszerint kidobni a képeket, amelyek a te eddigi pinelt elemeidnek megfelelnek (vitatkozhatnánk azon, hogy ez mennyire hatékony, általában nekem be szokott válni az oldal, mindig éppen olyat dob ki, amire nem tudtam, hogy szükségem van).

A mai bejegyzéshez a Pinterest legmélyebb bugyraiba szálltam alá, hogy megfelelő alapanyagot találjak egy illusztráció sorozathoz. Bármire is használjuk az internet végtelenjét, az biztos, hogy találkoztunk már idézetes képekkel. A Pinterest melegágya ezeknek, ezért elterveztem, hogy 1-2 onnan származó, egyszerű idézethez fogok új illusztrációt tervezni, melyhez érdekes lehet valami újat, de mégis az eredeti illiusztrációhoz hasonlót kigondolni.

Így jutottam el két idézetes képhez, melyek stílusukban régi, elsárgásodott papírra nyomtatott hatást keltenek (származási helyükről nem derítettem ki semmit, de nem is ez volt a feladat célja). Az idézetek elég misztikus tartalmat rejtettek magukban ahhoz, hogy munkára inspiráljanak. Ezek a képek alapvetően is sajátos értékekkel rendelkeznek, tehát nem amiatt esett rájuk a választásom, mert túl időtmúltnak vagy grafikailag nem megfelelően éreztem volna őket, szimplán ezen idézetek mondanivalója keltetette fel a figyelmemet, és érdekes feladatnak éreztem a saját magam módján újragondolni őket, egy új megjegelést kölcsönözni nekik.

/Kiindulási idézetes képek. Forrás: Pinterest/

A saját verzióm elkészítéséhez az Adobe Illustratort vettem elő, melyben az alap grafikákat készítettem el. Tiszta vonalakat használtam, mivel szerettem volna, ha modernebb hatást keltenek az illusztrációim, közben árnyékolásként apró pötyökket helyeztem el a megfelelő helyeken, mintha egy régi nyomtatványról lenne szó. Az idézetek szövegéhez egy vintage beütésű fontot választottam ki (Burnest), melyek megfigyeléseim szerint mostanában arany korukat élik a grafika világában, ami nem csoda, hiszen rendkívül változatos hatást érhetünk el ezeknek a használatával. Úgy gondoltam, nekem is jó szolgálatot fog tenni egy hasonló font ezekhez a kis idézetekhez.

/Munkaterületem az Illustratorban/

A végső simításokat Photoshopban adtam hozzá a grafikákhoz, a színek ott kerültek kiválasztásra, emellett némi zajt és szemcse textúrákat is rájuk raktam, hogy kicsit durvább hatást adjak nekik. Látszólag a feladat nagy része Illustratorban zajlik, hiszen maga az illusztráció ott készül el, viszont nagy figyelmet szentelek a Photoshopbeli utómunkálatoknak is. Ez a része elhanyagolhatatlan a feladatnak, mivel a végső hatást itt kapják meg a képek: nagyon sok minden múlik az színek kiválasztásán – amivel Illustratorban nem is foglalkoztam – ezek határozzák meg, hogy milyen benyomást fog kelteni a szemlélőre az idézetes kép. Ez egy olyan lépése a munkának, amivel nagyon sokáig el tudok pepecselni, ettől függetlenül én mégis nagyon élvezem.

A grafikákat kétféle színösszeállítással szerettem volna elkészíteni – egy világos, illetve egy sötét alapszínre, mivel efféle módon két, teljesen eltérő hatású végeredmény érhető el, emellett mivel a grafikák alapelemei a nap és a hold lettek, így a világosabb a nappalt, míg a sötétebb az éjszakát jelképezné, melyeket ezek az égitestek uralnak.

Az elkészült, végleges illusztrációkat az alábbiakban tekinthetitek meg:

/Végső idézetes képek. Felhasznált programok: Adobe Illustrator, Adobe Photoshop/

Ezt a feladatot nagyon izgalmasnak éreztem, bár a végeredmény viszonylag egyszerűnek tűnik, sokszor érdemes belegondolni, hogy mégis mennyi munka állhat mögötte. Ha minden összeszámolok fejben, 4-5 órát biztos belefektettem, de ebbe tényleg minden beleszámít (képkeresés, illusztráció, utómunkálatok, a képek előkészítése a bejegyzéshez, a szöveg megírása…). Mostanában nagyon izgalmasnak találom a varázslattal, égitestekkel foglalkozó illusztrációkat (ez már a Space Mirager jelenlegi megjelenéséből is megfejthető), szóval főként ezért szerettem volna én is ebben a témában kipróbálni magam. Rendelkeznek egy fajta megmagyarázhatatlan misztikummal, ami folytosan elgondolkodtatásra késztet.

Az illusztrációkból egy próbanyomtatást is végeztem fotópapírra – sajnos a fekete tintapatron éppen kifogyott a folyamat közben, így a sötétebb színváltozatok nem sikerültek, viszont a paszteles verziók igen jók lettek – a későbbiek során előfordulhat, hogy más felületeken is kipróbálom majd őket, mondjuk bögre, póló, szatyor, akármi szóba jöhet, szerintem szórakoztató lenne életre kelteni velük valamilyen kézzel fogható terméket.

De egyelőre a készítési procedúráról ennyit szerettem volna elmesélni. Ez az első ilyen bejegyzésem, így nem tudom, hogy mennyire vélhető érdekesnek vagy monotonnak, én személy szerint mindig szívesen olvasom el a történetét annak, hogy más tervezők miként alkottak meg valamit, ezért szerettem volna én is kipróbálni magam benne. Ne féljetek megosztani velem hozzászólásban, hogy számotokra mennyire befogadható egy ilyesféle bejegyzés, mert biztosan szeretném még feszegetni a műfaj kereteit a jövőben.

Ez természetesen nem minden, ugyanis az első érdemi bejegyzést nem szerettem volna tényleges tartalom nélkül lezárni, ezért az idézetes képeket elhoztam letölthető, telefon zárképernyő-, illetve számítógép háttérként. Az illusztrációk mindkétféle színvátozatban is elérhetőek, a világos, és a sötét összeállítással egyaránt. Az egyes háttereket egy Google Drive-os mappából tudjátok letölteni az alábbi linken:

Hozzászólás írása