november 10.
2020
Virtuális életérzés az Adobe Dimensionnel

Ezen bejegyzés során a 3 dimenziós képalkotás egyik legújabb képviselőjéről fogok írni, mely az Adobe termékcsaládhoz tartozó Dimension. A program első változata 2017-ben jelent meg, és bár képességeit tekintve még eléggé gyerekcipőben jár, azért így is elég nagy felhasználói kört sikerült meghódítania magának csupán egyszerű kezelhetőségével, és egyértelmű felhasználói felületével. Már első megnyitásra is könnyedén össze lehet rakni benne egy kezdetleges 3D-s kompozíciót, hiszen a program fejlesztői nem szűkölködtek alap objektumokkal, kezdő materialokkal és világítási beállításokkal megtölteni az eszköztárat. Így a program használata nem csak egyszerű, de már elsőre kellemes időtöltést nyújt, miközben megismerkedhetünk a 3D-s látványtervezés alapjaival. Nem, nem leszel képes bonyolult formákat létrehozni, hiszen jelenleg ilyesmire még nem képes a program (bár elvileg folyamatosan fejlesztik). Ha legegyszerűbben szeretném elmagyarázni a képességeit, akkor annyit mondanék, hogy valójában kompozíció készítésre való, ha például egy másik Adobe programban készített grafikát szeretnél ízlésesen elhelyezni a 3D-s térben.

Így ismertem meg a programot

A 3 dimenziós látványtervezés mindig is vonzott, viszont sosem rendelkeztem elég türelemmel, idővel és számítógépes erőforrásokkal a komolyabb 3D-s tervezőprogramok elsajátításához. Volt idő, amikor enteriőr tervezés irányába szerettem volna indulni, akkoribanpróbáltam először ismerkedni a 3D-s látványtervezéssel, és persze szintén akkortájt szembesültem az előbbiekben említett gondokkal. Egy időre ezek miatt el is távolodtam a 3D-zés világától, egészen addig, amíg nem hallottam az Adobe Dimensionről. Rögtön többet akartam tudni róla, így megnéztem néhány ismertető videót, tutorialokat, majd le is töltöttem a programot, és bele is vágtam a program működésének feltérképezésébe, majd pedig az alkotásba.

Ezt tudja a Dimension

Mint már említettem, ezzel a programmal nem leszel képes bonyolult objektumokat konstruálni – a 3D-s látványtervezés amúgy is nagy részben szól a kellékek (objektumok, textúrák gyűjtésével) felhalmozásáról, ezt a fajta igényt pedig számos 3D-s modellekkel megtöltött oldal (a legjobbak fizetősek, viszont ha jó helyen keresi az ember, akkor nagyon jó kellékeket lehet találni ingyen is) próbálja meg kiszolgálni. Emellett a Dimension jobbá tételén folyamatosan dolgoznak az Adobe fejlesztői, így remélhetőleg pár év múlva még többre lesz képes ez a program.

Lehet, hogy nem tudsz egyedi objektumokat létrehozni, viszont az alap formákból is sok minden összerakható: ezek bizonyos szinten alakíthatók, viszont sok minden extrudálható, kedvedre nyújtható és torzítható, ami már elég változatos ötletek létrehozására képes. Emellett letöltött formákból is lehet részleteket kiválasztani, azokat duplikálni vagy törölni őket. (Objektumok létrehozására az egyik legmeglepőbb, és sokak számára biztosan elfekvőben levő szoftver a Photoshop: igen, a program egészen érdekes dolgokra képes, bármilyen sík formát extrudálhatsz, csavarhatsz, körülforgathatsz benne. A modellezési képességei előrehaladottabban a Dimensionnél – bár a felülete nem túl egyértelmű, egy-két tutorial megnézésével viszont változatos formák létrehozására is képes lehetsz).

A Dimension csodákra képes materialok területén – több anyaggal is rendelkezkezik, és bármihez hozzá tudsz adni alapvető tulajdonságokat, például átlátszóság, érdesség, fémes hatás vagy ragyogás, így létrehozhatod a számodra megfelelő anyagi tulajdonságokat, a lehetőségek száma pedig végtelenné válik, főleg ha beleveszed a textúrák, textúra mapek hozzáadásának lehetőségét.

Szerintem a program  egyik legnagyobb előnye a renderelési képessége – nagyon szép render képeket tud generálni az összeállított kompozíciókból. Minden csak a fények és a textúrák beállításain múlik, ami gyakorlást igényel, viszont ez az a fázis, ahol minden ténylegesen összeáll, ahol a munkád életre kel. Ez az a rész, ami géperőtől függően eltarthat egy darabig, viszont jó lesz visszakapni a végeredményt renderkép formájában. Vannak, akik a Dimensiont főleg render programként használják – egy másik 3D-s programban elkészítik a modelleket, összeállítják az elrendezést, Dimensionben pedig a varázslat maradék részét intézik el. Az eredmény így sem marad el.

Az én képzeletemet is a Dimension hozza el a képernyőre

A 3D-s látványtervezés olyasvalami, amit folyamatos munkával, idővel lehet fejleszteni, és a Dimension által én is nagyon sokat tanulhattam ezen a téren – természetesen még mindig sokat kell. Az alkotás mindig nagyon fontos részét képezte a létezésemnek, a program által pedig szó szerint új dimenziók nyíltak meg előttem.

Általában arra használom a Dimensiont, hogy a grafikai munkáimnak készíthessek mockupot: például ha egy épület feliratot szeretnék szemléltetni, akkor extrudálhatom, és a programban rárakhatom egy épület falára, mely segíti az ügyfelet a végeredmény elképzelésében, vagy egy poszter grafikát belerakhatok egy képkeretbe, amit mondjuk egy téglafalra akaszthatok, és egy enteriőr része is lehet, esetleg egy termék csomagolására is ráhúzhatod az általad tervezett grafikát. Ebben a programban minden ilyesmi lehetséges.

Emellett a Dimension hihetetlen jó társam különböző életérzések, vizuális hangulatok létrehozásában. Leginkább hasonló csendéleteket, enteriőröket vagy semi-surreal tereket szoktam összeállítani a programban, melyek az esztétikai igények kielégítésére szolgálhatnak. Úgy képzeljük el, hogy olyan hatással lehet a szemlélőre, mint egy fénykép. A fotósoknak is az a célja, hogy átadjon valami féle érzelmet látvány segítségével a nézőnek, én is ugyanezt próbálom megtenni a render képeimmel.

Dimensionös közösség

A programnak egyre népesedő felhasználói köre van, hiszen könnyedén elérhető és használható program, így bárki összeállíthatja benne az elképzelését, a képet átviheti a valóságba a 3D-s tervezés segítségével. Nem is csoda, hogy egy nagyon lelkes közösség jött létre, amely tagjai hihetetlenül változatos spektrumon alkotnak. A közösség képviselőit leginkább az Adobe hivatalos közösségi oldalán lehet megtalálni, vagyis a Behance-en, melyen minden Adobe felhasználó megoszthatja a termékcsalád programjaival készült munkáit, valamint követheti kedvenc alkotóit. Ha valakinek ez nem elegendő, akkor az csatlakozhat a Dimension leglelkesebb tagjaiból álló Facebook csoportba is, ahol interaktívabb tagjává válhat a közösségnek. Itt számos trükköt találhatunk, emellett rendszeres kihívásokban is részt vehetünk, hiszen a csoport minden ilyesfajta igényt kiszolgál. Én is tagja vagyok, bár még sosem posztoltam oda, inkább csak megfigyelő szinten vagyok jelen (még nem szedtem össze elég bátorságot a posztoláshoz, ráadásul nincsenek is még olyan kiemelkedő munkáim, amiket meg mertem volna mutatni ennyi profi között. Én csak egy porszem vagyok hozzájuk képest :D)

Összegzésül kijelenteném, hogy ebben a bejegyzésben csupán felületesen tértem ki a program lehetőségeinek ismertetésére, ha valaki többet szeretne megtudni róla, akkor érdemes rátekinteni a hivatalos Adobe Dimension oldalra, ahol a program is beszerezhető. Ráaádsul ha te is érdeklődsz a 3D-zés iránt, de még féltél belekezdeni, akkor ez a program tökéletes első lépcső lesz számodra is.

Szeretnék a későbbiekben több Dimensionről szóló bejegyzést is készíteni, egyéb vele készült renderemet bemutatni az oldalon. A bejegyzésben bemutatott minden kép saját szellemi tulajdon. Ha szeretnél hozzászólni a témához, akkor ne félj hozzászólásban interakcióba lépni velem!

Hozzászólás írása